Är fabrikstillverkat alltid dåligt?

Nu börjar det här året närma sig sitt slut och vi inser att det är ett bra tag sedan vi senast skrev någonting på vår blogg. Det beror helt enkelt på att vi har haft väldigt mycket att göra; uppdragen strömmar in. Vi är naturligtvis glada över det men samtidigt gör det att vi inte har den tid vi skulle önska att lägga ner på vår närvaro på nätet. Men med tanke på hur pass bra det går så verkar det som om vi inte behöver det.

Så nu är december (snart) över oss och det tänkte vi uppmärksamma med en sång från en av våra favoritfilmer, Anastasia. Sången i fråga är ”Once Upon A December”, och den handlar inte om jul, tack och lov! Det får vi tillräckligt av från andra håll!

Är handgjort bättre?
Är det alltid bättre med handgjorda saker? Det är en fråga som många besvarar jakande utan att tänka närmare på den, men riktigt så enkelt är det naturligtvis inte. Bara för att någonting är gjort för hand behöver det inte betyda att det är bättre, eller mer miljövänligt. Det kan ofta rentav vara tvärtom. Naturligtvis beror det på vilken sorts varor det rör sig om och vad syftet med dem är, men ofta kan det vara så att någonting som är gjort i fabrik håller både högre kvalitet och är bättre för miljön, helt enkelt för att det är ett mycket effektivare tillverkningssätt. Det man då förlorar är i huvudsak den personliga prägeln, men det är ju inte alltid som den är så viktig. Hållbara saker som ser bra ut är ofta att föredra.

Färdigsydda gardiner
Anledningen till att vi tänkt en del på det här är egentligen rätt så banal. Det handlar om gardiner. Att sy sina gardiner själv är inte speciellt svårt, men är det egentligen den bästa lösningen? Om man syr dem på egen hand så kan man, om man vet vad man gör, få dem precis som man vill. Men samtidigt är det oundvikligt med spill, att det blir tyg över som man inte riktigt vet vad man ska göra med. Man sparar det ett tag tills man till slut inser att man aldrig kommer att använda det, och så slänger man det överblivna tyget. Slöseri med andra ord.

Att då i stället köpa färdiga gardinlängder är att föredra, eftersom det minimerar spill. Färdiga gardinlängder innebär inte heller att alla ser likadana ut. Tvärtom så går det att få korta gardinlängder som sys i fabrik i flera olika utföranden. Det är bara att välja hur man vill ha dem. Förutom att spillet av tyg minskar så betyder det också hög kvalitet. Gardinlängder som kommer att hålla länge, vilket också det är bra ur hållbarhetssynpunkt.

Spara pengar
Dessutom är det ju så enkelt som att man sparar pengar genom att köpa fabrikstillverkat, så länge som man letar efter riktiga kvalitetssaker och inte billigt skräp. Allt annat lika så kommer hantverk och handgjorda saker alltid att kosta mer pengar, helt enkelt eftersom mer arbete har lagts ner på dem. Långt ifrån alla har råd med sådan lyx och vi tycker det är viktigt att påpeka att det inte är någonting skamligt i sig att köpa fabrikstillverkat. Det är annars en attityd som kan vara alltför vanlig, och som ofta grundas i snobbism snarare än kvalitets- och hållbarhetstänk.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *